Löytötavara.com: Täältä löydät lähimmän löytötavaratoimiston.


Olet tässä: Etusivu: Löysitkö adrenaliiniruiskeen?

Löysitkö adrenaliiniruiskeen?

Vaikea allerginen reaktio, anafylaksia, voi kehittyä esimerkiksi kesäaikaan ilmassa mörräävän ampiaisen pistosta. Voimakkaalle allergiareaktiolle taipuva henkilö tyypillisesti kuljettaa laukussaan, tai taskussaan, myös pururadalla ja metsäpolulla, adrenaliiniruiskua. Se tunnetaan kansanomaisesti "EpiPeninä". Ruiskulle on käyttöä silloin jos henkilölle kehittyy anafylaktinen sokki, toisin sanoen voimakas allerginen yleisreaktio. Se vaikeimmassa tapauksessa johtaa shokkitilaan, yleisemmin huonovointisuuteen, kielen ja nielun turvotukseen, myös oksenteluun, ja eritoten hengenahditukseen. Sellaisessa tilassa oleva henkilö vaatii sairaalakäyntiä, mutta ensiapuna voidaan käyttää, kuten edellä on kerrottu, adrenaliiniruisketta. Ensiavuksi voi yrittää tarjota myös kyypakkauksen antihistamiini- ja kortikosteroiditablettia, mutta adrenaliiniruiske on ainoa varmasti toimiva hoitokeino.

Löysitkö EpiPen-kynän?

Mikäli ruisketta ei ole käytetty, se voi olla kullanarvoinen esine, jonka omistaja voi olla lähistöllä etsimässä sitä. Ellei sen omistajaa löydy, voi EpiPenin toimittaa poliisiaseman löytötavarapuolelle tai alueen muulle löytötavaroista vastaavalle toimijalle. Käytetyn tai rikkinäisen EpiPenin voi tiputtaa lääkeruiskuastiaan -- niitä on monissa kaupungeissa. Sitä voi tarjota myös apteekille, jonne toimitetaan hävitettäväksi myös vanhentuneet lääkkeet.


Kuva: Free-Photos

Anafylaksiaa aiheuttavat yleensä ruoka-aineet, kuten pähkinät, maito ja kananmunat, mutta lähes yhtä usein kuin ruoka, myös lääkkeet, aiheuttavat vaikeita allergisia  reaktioita. Pistiäisten aiheuttamat anafylaksiat ovat Suomessa hyvin harvinaisia.

Suomessa useat ihmiset ovat allergisia ruokien ja lääkkeiden sijaan hajusteille. EU:n kosmetiikkadirektiivi onkin määritellyt peräti 26 eri ainetta, joiden olemassaolo tuotteessa on listattava, jos niitä on tuotteen koostumuksessa kyllin suurina pitoisuuksina. Yleisimpiä hajusteallergeeneja ovat monet harmittomilta vaikuttavat asiat, kuten anisyyli- ja bentsyylialkoholi, kanelisen tuoksuinen sinnamaali, sitrusmainen sitraali ja limoneeni. Edellä mainittua ei tule sekoittaa linalooliin, joka muistuttaa kukkaista ja laventelista tuoksua. Sitä käytetään esimerkiksi eräissä hajuvesissa, puhdistusaineissa, shampoissa ja aurinkovoiteissa. Lue lisää täältä linaloolista.